This page in English This page in Swedish

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri

I vackrast tänkbara omgivningar, nere vid vattnet i Råbäcks hamn på Kinnekulle, precis där berget reser sig ur Vänern, hittar du Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri. Det är ett levande, fungerande och väl bevarat industriminne. 

Vi tar emot besökare kl 11-15 sista helgfria lördagen i månaden under mars till november. Vi ordnar varje år stora visningar under aktivitetshelgen Vårrundan på Kinnekulle första helgen i maj och även på Kulturarvsdagen andra söndagen i september. Dessa dagar kör vi för fullt och har fritt inträde. Under den mest intensiva semesterperioden har vi också sommaröppet  varje dag.

Information och bokning av visningar 072-565 31 00 eller e-post info@rabacksstenhuggeri.se

Aktuellt 

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri har i hård konkurrens blivit utsett till Årets Arbetslivsmuseum 2018!!! Detta gör oss väldigt glada!!! Priset består av 25 000 kr, en fin emaljskylt och naturligtvis äran! Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Sveriges Järnvägsmuseum.

Tack alla besökare, medverkande och medarrangörer som tillsammans gjorde 2017 till ett händelserikt och lyckat år för stenhuggeriet! Nu under den mörka och kalla årstiden har vi inte några utåtriktade aktiviteter, utan ägnar oss åt planering för nästa säsong och att hugga lite grann när andan faller på.

Våra stenhuggarkurser är mycket populära och sommaren 2017 hade vi två fulltecknade kurser. Kontakta Karin Nilsdotter 0702-80 72 68, karinnilsdotter1@hotmail.com om du vill delta i en kurs sommaren 2018. Vi ordnar en kurs vecka 26 och en vecka 27, måndag-fredag i båda fallen.

Under senare år har antalet husbilar vid Råbäcks hamn ökat mycket kraftigt. Som mest har fler än 20 husbilar varit uppställda samtidigt och detta har upplevts som störande av såväl ortsbor som turister. Från och med 13 juli 2017 gäller därför nya regler för uppställning av husbilar och husvagnar vid hamnen. Dessa får framöver endast parkeras på södra sidan av hamnplanen (närmare anvisningar finns anslagna vid hamnen). Permanenta skyltar kommer att sättas upp inom kort. Husbilar är alltså välkomna ned till hamnen även i fortsättningen, men antalet ställplatser är begränsat. Vi vädjar till husbilsägare att respektera de nya reglerna.

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri var ett av två arbetslivsmuseer i landet som fick pengar från Arbetets Museum för så kallade gränsöverskridande projekt. Under 2017 genomförde stenhuggeriet inom ramen för projektet en rad aktiviteter för bland annat asylsökanden, nyanlända barnfamiljer och förskolebarn. Projektet rymde också flera olika samarbeten med andra föreningar gällande guidningar och utställningar. Årets feriepraktiserade ungdomar vid stenhuggeriet medverkade i såväl planering som genomförandet av aktiviteterna.

Vill du lära dig mer om stenhuggeriets historia i Sverige finns en utförlig litteraturlista här.

Vi är medlemmar i nätverket Geoarena Skaraborg.  

Följ oss på Facebook så får du alltid senaste nytt från stenhuggeriet. 

På Wikipedia kan du läsa en artikel om oss med många fina bilder. Du hittar den här

Skriv ut

Copyright © Stiftelsen Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri 2018. E-post info@rabacksstenhuggeri.se