Filmen räddad

Filmen ”Stenhuggeri på Kinnekulle. 1000-årig tradition” spelades in 1981 och premiärvisades två år senare. Det är en fascinerande berättelse om utvecklingen inom stenhuggerinäringen från 1000-talet fram till modern tid. Filmen spelades in som en dramadokumentär på 16-millimeters film i färg och längden är 50 minuter. Bakom filmprojektet stod Carl-Gustav Gillström, Christer Åhlin och Björn Obenius. Under många år visades filmen i olika sammanhang runt om i bygden. 

För att bevara filmen för framtiden och göra den mer tillgänglig har den nu digitaliserats med stöd av Stenhuggeriets Vänner och andra bidragsgivare. Originalfilmen och rättigheterna har överlämnats till Västergötlands museum och filmen kommer även att kunna visas inom ramen för verksamheten vid Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri.

Bilden är hämtad från filminspelningen 1981 med stenarbetare framför det som nu är vårt arbetslivsmuseum. Mannen i mitten med plommonstopet föreställer verkmästaren Sven Torstensson, som i filmen spelades av Tage Claesson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *